Sita de inox alimentar este o tesatura de sarma din inox. Tesaturile din inox, pot fi folosite pentru filtre, in industria chimica, in laboratoare si in procesul de fabricare al materialelor sintetice. Plasa de inox este utilizata ca filtru ultrafin pentru imprimante pentru a realiza o precizie destul de ridicata. Ea mai este folosita si in industria navala, in cea aeriana si auto. In viata de zi cu zi, plasele de inox sunt necesare.
Exista si plase de tantari, filtre de ceai, care se comercializeaza din inox. Sitele de strecurat ceaiul sunt facute din inox. Sitele de strecurat zaharul sunt tot din inox. Razatoarele pe care se rade branza, casacavalul, morcovul si cartofii, sunt facute din inox. Sitele de inox pot fi folosite in sectorul extractiv pentru spalarea spalarea fluidului.
Sita de metal cu gauri patrate este cea mai cunoscuta ca tesatura si cea mai utilizata categorie de site metalice. Fiecare fir orizontal, trece alternativ pe deasupra, dar si pe dedesuptul fiecarui fir vertical. De cele mai multe ori, firele verticale si cele orizontale au acelasi diametru. Pentru a indentifica corect o sita, trebuie sa stim materialul de baza, lungimea si latimea dorita. Trebuie sa cunoastem si diametrul gaurii.
In metalurgie, otelul inoxidabil este un aliaj al otelului si contine crom 11%. Acest model de otel este rezistent la coroziuni. Inoxul este un otel care contine putin Carbon in compozitie si crom in proportie de 10% din greutate. Acest adaos de crom, are proprietati unice si rezistenta la coroziune. Prezenta acestuia permite formarea unui strat extrem de subtire dar si invizibil.
Principalele tipuri de otel inoxidabil sunt:
- Otelurile feritice
- Otelurile martensitice
- Otelurile austenitice
Acestea contin cromul ca element principal, in proportie de 13% si 17%. Prezinta o retea crtistalina in sistemul cubic cu volum mare. Sunt rezistente la coreziune pentru ca contin putin nichel.
Otelurile martensitice sunt acele oteluri magnetice si au un continut tipic de 12% crom si un continut bun de carbon.
Otelurile austenitice sunt acele oteluri care sunt non-magnetice si pe langa crom, contin nichel care creste rezistenta la coroziune. Contin carbon, in valoare de maxim 0,15%. Sunt cele mai utilizate tipuri de oteluri inoxidabile. Adaosul de nichel in oteluri, mareste domeniul de existenta. Otelurile austenitice sunt utilizate la anumite temperaturi de functionare si anume de: 600-750 grade C.
Obiectele realizate din inox, isi pastreaza in permanenta aspectul, chiar si indiferent de gradul de uzura. Dupa cativa zeci de ani, acesta isi pierde stralucirea si are o investitie minora. Acesta isi poate recapata stralucirea din prima zi. Utilizarea inoxului este raspandita cel mai mult in categoria materialelor tehnice. Este folosit pentru o gama larga si pentru fabricarea articolelor de menaj. Ocupa un loc important in industria auto.
Avantajele produselor de inox sunt:
- Au un grad destul de mare de rezistenta la coroziune;
- Au un aspect placut;
- Sunt usor de intretinut;
- Au durabilitate;
- Sunt reciclabile;
- Sunt rezistente la caldura/inghet;
Inoxul nu este rezistent numai la umiditate si cei mai multi acizi si se caracterizeaza prin duritate, rezistenta mare la caldura si frig. Pe suprafata neteda si fara pori, murdaria si grasimile se spala foarte usor. Crapaturile si zgarieturile pe capace isi pierd din contur si se adapteaza suprafetei cu timpul.
Pretul inoxului inoxidabil, anticoroziv variaza in functie de mai multi factori legati de cerere si oferta. Otelul inox este realizat in toata lumea si reprezinta o marfa globala. Aceasta este exportata in mai multe tari. O cerere mare dintr-o tara, poate modifica volumul cererii din alta tara. Atunci cand se studiaza pretul unor piese din inox, ca de exemplu bare sau tevi pentru constructii, se sesizeaza ca preturile raman rareori aceleasi de la o luna la cealalta.
Otelul inoxidabil este un aliaj pe baza de fier si contine minim 11% crom. Cromul ii asigura rezistenta la rugina si coroziune. Desi denumirea lui de ,,inoxidabil” nu sugereaza asta, adevarul este ca inoxul se oxideaza, dar mult mai lent si intr-un timp mai mare. Inoxul este cunoscut sub aceasta denumire gratie compozitiei sale, continand 18%crom si 10% nichel. Nichelul este cel care protejeaza aliajul de coroziuni. Otelul crom-nichel este utilizat in special pentru tigai, vase mari de gatit, oale, si pentu tacamuri.
Exista mai multe tipuri de inox si fiecare este folosit intr-o anumita industrie, datorita caracteristiciloor proprii:
- Inox Austenitic- inox nemagnetic, rezistent la temperaturi inalte;
- Inox Feritic- inox magnetic cu un cntinut redus de carbon
- Inox Duplex- inox magnetic, care contine crom si molibden, este folosit pentru temperaturi ridicate.
- Inox Martensitic- inox magnetic ce contine carbon, 12% crom si putin nichel. Duritatea lui este foarte ridicata.
Magnetismul si rezistenta la coroziune nu sunt legate. Rezistenta la coroziune este urmata de cantitatea de crom continua, iar procentul de crom e mai ridicat, in asa fel incat rezistenta la coroziune este mai buna. Cu cat un metal, a fost lucrat mai mult, cu atat este mai probabil sa devina magnetic. Sita de inox alimentar este o tesatura destul de utilizata in industria alimentara.