Putem cataloga sitele metalice dupa anumite criterii, cum ar fi modul de realizare, caracteristicile lor, si domeniile de aplicabilitate.
Ele sunt cu adevarat raspandite si le vom gasi in foarte multe domenii, variate, unde au roluri bine stabilite.
Ele pot fi realizate din diverse materiale, cele mai des intalnite fiind din inox, alama, bronz, sau otel.
Multe domenii unde este necesara o igiena si o intretinere foarte bune impun folosirea inoxului ca material folosit la realizarea sitelor. Vom intalni site metalice din inox in domenii precum industria alimentara, industria chimica, farmaceutica.
Ca principale moduri de realizare a acestora le mentionam pe cele realizate prin sudare si pe cele realizate prin tesere.
Sita sudata se realizeaza sudand firele la intersectia lor, ele putand avea dimensiuni standard sau personalizate. Deschiderea si grosimea firelor pot fi alese conform nevoilor activitatii specifice.
Sitele impletite se realizeaza impletind firele alternativ unul peste celalalt, rezultand un produs rezistent, cu aplicabilitate in diferite domenii. Pentru o rezistenta si mai crescuta, se apeleaza la tehnica cunoscuta sub numele Tesatura Olandeza Twill, obtinand o sita cu deschizaturi foarte fine, care ii confera o performanta foarte buna la filtrare. Insa nu doar acesta este singurul avantaj rezultat, ele fiind si extrem de rezistente datorita densitatii mari de fire, care ii ofera aceasta rezistenta la forte mari. Este foarte buna pentru filtrarea de materiale grele, unde se vor vedea avantajele acestei rezistente.
Diferentele intre sitele sudate si cele impletite se reflecta pe langa caracteristicile lor specifice si in diferente de pret, cele sudate fiind la un pret mai redus comparativ cu ele tesute.
Sitele sudate sunt adesea intalnite in agricultura, transport, industria alimentara, minerit, protectia echipamentelor, dar si cu rol decorativ. Sitele impletite sunt cu precadere folosite in domenii unde este necesara de capacitatea lor deosebita de filtrare si de trainicia lor, precum industria metalurgica, petroliera, a carbunelui.
Dupa cum spuneam si inainte, sitele din inox sunt des folosite in diverse aplicatii industriale, dar si in domeniul arhitectural. Rezistenta la coroziune este unul din principalele atuuri ale acestui material, comparativ cu otelul, si nu numai atat dar va rezista foarte bine atat la temperaturi foarte scazute si vreme urata, cat si la temperaturi ridicate. De asemenea sitele metalice din inox fac fata atat mediilor acide, cat si alcaline. Iar in domenii unde igiena este absolut necesara , cum ar fi industria alimentara sau farmaceutica, este practic indispensabil. Faptul ca inoxul este extrem de rezitent si usor de intretinut fac ca el sa reziste foarte bine in timp, astfel investitia in sitele metalice va fi foarte rentabila.